Kunststofvervaardiging: kunststof spuitgieten

14 september 2017
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


Kunststof spuitgieten is een revolutionaire industriële techniek.

Kunststof spuitgieten is het meest voorkomende proces dat wordt gebruikt in de kunststofindustrie om kunststof onderdelen te produceren. Het proces van kunststof spuitgieten is snel, met als doel grote hoeveelheden van hetzelfde kunststofproduct te produceren in een korte tijdsperiode. Tegenwoordig zijn de gebruikte materialen thermoplastisch, harsen en elastomeren, hoogwaardige kunststoffen die hoge temperaturen kunnen weerstaan. De toepassing van kunststof spuitgieten wordt veel gebruikt bij de productie van speelgoed, medische apparatuur, in de auto-industrie en voor de productie van onderdelen voor elektrische huishoudtoestellen. Als je even om je heen kijkt zul je zeer waarschijnlijk direct iets ontdekken dat gemaakt is door een spuitgietmachine.

Hoe werkt het proces van het kunststof spuitgieten?

Het basisproces van het kunststof spuitgieten bestaat erin dat kunststofkorrel in de spuitgietmachine gegoten worden, direct gesmolten worden om daarna onder hoge druk in een mal gespoten te worden. Daar wordt het materiaal heel snel afgekoeld en door de machine uitgeworpen. Afhankelijk van de grootte en de moeilijkheidsgraad van het te produceren duurt het hele proces tussen de 2 seconden en de 2 minuten. De cyclustijd van het kunststof spuitgietproces kan worden uitgesplitst in de injectietijd, de koeltijd en de uitwerptijd. Door de snelheid van het productieproces is het ideaal voor massaproductie waarbij soms tienduizenden onderdelen in dezelfde vorm kunnen geproduceerd worden per dag. Het ontwerpen van de mal is een voorafgaande maar heel belangrijke fase in het productieproces. De matrijs wordt gemaakt van staal of aluminium. De ontwerper moet rekening houden met essentiële voorwaarden omdat de mal de vorm en de eigenschappen van het eindproduct bepaalt.

Schema van het spuitgietproces

De procescyclus van het spuitgieten zelf bestaat uit de volgende stappen: 

- De vorm wordt geplaatst in de spuitgietmachine. De spuitgietmachine sluit de matrijs en dankzij klemsystemen blijft de matrijs gesloten tijdens het kunststof spuitgieten. 

- De kunststofkorrels worden via een trechter in de machine gegoten terwijl de gietmachine verwarmd wordt tot de kunststof vloeibaar is.

- Het mondstuk van de spuitgietmachine injecteert onder hoge druk de gesmolten kunststof in de matrijs. De holtes van de mal worden gevuld met de vloeibare kunststof.

- Na een heel snelle afkoeling wordt een stevig product, in de juiste vorm, door de spuitgietmachine uitgeworpen.

Eindafwerking

Bij sommige producten is het noodzakelijk dat de aanwezige bramen, zoals bij metaal, verwijderd worden met messen. Het afval dat daarbij wordt geproduceerd wordt verzameld en na de nodige bewerkingen opnieuw in de productiecyclus gebracht. Op die manier is het kunststof spuitgieten een milieuvriendelijk proces omdat er weinig of geen afval geproduceerd wordt. De Jong & Maaskant produceert milieuvriendelijk en snel.


Delen