Ophoogzand

17 april 2018
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


In dit artikel wil ik iets meer vertellen over ophoogzand. Misschien weet je het of misschien ook niet, maar in een zandhandel heeft elke klus zijn eigen, specifieke soort zand. Neem nu bijvoorbeeld een straat wilt laten aanleggen. Dan moet je straatzand nemen in plaats van zand dat gebruikt wordt in een zandbak. Als je een zandbak wilt aanleggen, kies je het beste voor speelzand. Natuurlijk zijn er zoveel soorten zand dat we ze onmogelijk allemaal kunnen opnoemen. In dit artikel wil ik het vooral hebben over ophoogzand.   

Wat is ophoogzand?  

Het bekende ophoogzand is een zandsoort dat men in elke zandhandel kan verkrijgen. In tegenstelling tot andere zandsoorten is dit één van de goedkopere varianten omdat het zand minder behandeld is. Met een mindere behandeling bedoel ik dat er mindere handelingen aan te pas zijn gekomen voordat het zand verkocht kan worden. In principe is het bijna helemaal natuurlijk zoals ze het opgegraven hebben. Een ander woord dat dikwijls gebruikt is, is vulzand. Als we deze naam gebruiken, verraden we eigenlijk al meteen waarom het zand gebruikt wordt. Men kan het zand optimaal gebruiken om een tuin of een oprit te betegelen. Vulzand is zoals juist gezegd een zandsoort die nauwelijks bewerkt wordt. De kans bestaat dat er kleine steentjes in te vinden zijn omdat het zand niet gezeefd werd.   

Ideaal om op te hogen  

Omdat het zand minder bewerkt wordt, is er sprake van een iets grovere structuur. Die grovere structuur zorgt ervoor dat zand iets dikker is en minder vocht doorlaat dan bijvoorbeeld fijn zand voor in de zandbak. Als men een goede ondergrond maakt, kan men in een mum van tijd een betegeling ophogen zonder dat men de kans loopt dat de constructie in elkaar zal vallen. Het enige nadeel is wat men kan tegenkomen met opvulzand, is dat er in het zand kleine scherpe steentjes kunnen tegenkomen. Daarom is dit soort zand niet geschikt om bijvoorbeeld mee te spelen.   

De aankoop en levering van ophoogzand  

Als je vandaag de dag opvulzand wil bestellen, kun je naar een zandhandel van Eeltink Nijkerk BV gaan waar je nog meer professionele informatie krijgt of je struimt het internet af. Je betaalt en een dag later heb je het opvulzand geleverd in een container of in zakken. Als ik eerlijk mag zijn, kies ik er nog altijd voor om eventjes langs te gaan voor meer informatie. Zo kan een zandhandelaar je de juiste informatie geven over de hoeveelheid en over de eigenschappen. Laten we eerlijk zijn: een persoonlijk contact is nog altijd beter.


Delen