Systeemwanden: perfect voor in de bouw

16 september 2021
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


Op het gebied van bouwmaterialen nemen systeemwanden een belangrijke rol in. Veel bouwbedrijven en klussers maken gebruik van dit type wanden om bijvoorbeeld een ruimte mee te creëren in een bestaande woning of bij de bouw van een nieuwe woning of kantoorruimte. Ook uiteenlopende redenen zijn systeemwanden, ook wel flexibele wandsystemen genoemd, perfect voor een breed gebruik in de bouwsector. Maar wat is er qua eigenschappen zo bijzonder aan dit soort wanden? En, ook interessant: is er maar een soort flexibel wandsysteem of zijn er uiteenlopende wandsoorten verkrijgbaar?

Wat wordt er onder flexibele wandsystemen verstaan?

Systeemwanden of flexibele wandsystemen zijn wanden, gemaakt van hout en/of kunststof(fen), die relatief licht zijn en snel geplaatst kunnen worden in een ruimte. Door de snelle montage die mogelijk is bij deze wanden, kan je snel extra ruimtes maken in woningen of in bedrijfspanden. De wanden worden om die reden in de bouw ook wel scheidingswanden genoemd. Immers, ze maken het mogelijk om een scheiding aan te brengen in een bestaande ruimte en zo twee aparte ruimtes te creëren. Als bouwmateriaal hebben flexibele wandsystemen boeiende eigenschappen, die verklaren waarom deze wandsystemen zo geliefd zijn.

Dit zijn boeiende pluspunten van een systeemwand

Wat een systeemwand in de eerste plaats nuttig maakt, is dat deze wandsoort heel snel geplaatst en gemonteerd kan worden. Binnen no time kan hierdoor een bepaalde ruimte omgebouwd worden. Met flexibele wandsystemen kan dus sneller gebouwd en verbouwd worden dan met wanden van bijvoorbeeld steen of beton. En dat levert in de bouw natuurlijk veel tijdwinst op. Mooi natuurlijk, want in de bouw geldt net als in elke economische sector dat tijd geld is!
Doordat de wanden van hout en/of kunststof zijn gemaakt, dat is een tweede voordeel van flexibele wandsystemen, zijn ze superlicht. Als bouwvakker hoef je niet te lopen zeulen met allerlei zware materialen en onderdelen, wat een hoop energie en werk scheelt!
Een derde fraai kenmerk van flexibele wandsystemen is dat ze qua kosten voordeliger zijn dan de traditionele wanden. Vaak zijn scheidingswanden namelijk hol van binnen, tenzij opgevuld met isolatiemateriaal (zoals glaswol). Dit maakt deze wandsystemen prima betaalbaar, ook als het verbouwingsbudget beperkt is.
Een laatste eigenschap van scheidingswanden die zeker genoemd moet worden, is dat ze erom bekend staan dat ze op akoestisch vlak uitstekend isoleren. De wanden houden geluiden tegen en zijn, zeker als ze van binnenisolatie voorzien zijn, ook op het vlak van thermische isolatie ideaal.

Enkele soorten scheidingswanden

Er zijn allerlei soorten en stijlen wanden voor wie een flexibel wandsysteem zoekt. De keuze bij speciaalhandels en producten van deze wanden is groot. Je kunt zelfs glazen wanden krijgen om ruimtes mee te scheiden. Maar de meest voorkomende soorten wanden zijn van hout of kunststof.


Delen