Systeemwanden zijn erg praktisch

24 oktober 2022
 Categorieën: Zwaar bouwmateriaal, Blog


Een gebouw heeft van binnen draagmuren, die de eventuele bovenverdiepingen en het dak ondersteunen. Die muren horen bij het casco van het gebouw en zijn onmisbaar. Een ruimte kan desgewenst worden onderverdeeld met tussenwanden. Omdat die een scheidings-, maar geen draagfunctie hebben, kunnen daarvoor bijvoorbeeld gipswanden worden toegepast. Dat gebeurt veel in woningen, maar ook in bedrijfsgebouwen. In huis zou je bijvoorbeeld ook een plaatmateriaal als hardboard kunnen gebruiken. Dat geeft echter weinig geluidsdemping.

In deze tekst gaat het over semipermanente wanden. Omdat het geen draagmuren zijn, kunnen ze desgewenst worden verwijderd. In bedrijfsruimtes, en dan met name kantooromgevingen, worden vaak systeemwanden toegepast. Over dat type wanden gaat dit artikel. Maar eerst, wat is de functie van een scheidingswand? Wat is een systeemwand en wat zijn de voordelen daarvan? Die vragen komen hier aan de orde.

De functie van een scheidingswand
Kantoortuinen worden niet zo veel meer gebruikt. Ze blijken meer na- dan voordelen te hebben. Toch zijn grote ruimtes prettig, want die kunnen naar behoefte en wensen met scheidingswanden worden opgedeeld. Vaak is het gewenst, dat wanneer diverse bedrijfsafdelingen van dezelfde verdieping gebruikmaken, die elk een eigen ruimte te geven. Tussenwanden worden gebruikt om vergaderruimtes af te zonderen. Dan kunnen de vergaderaars zich beter concentreren op wat er in de vergadering wordt gesproken. Managers krijgen doorgaans eigen ruimtes, zodat die gasten kunnen ontvangen en rustig met collega's kunnen praten. Ook apparaten die lawaai maken en/of bijzondere condities vereisen, kunnen in een aparte ruimte worden geplaatst.

De ruimte opdelen
Voor de bouw van een systeemwand worden kant-en-klare componenten gebruikt, waarmee op een systematische manier een scheidingswand wordt opgebouwd. Er worden weinig schroeven en dergelijke voor gebruikt. Ze worden online aangeboden. Je kunt kiezen uit diverse typen en de keuze hangt af van wat je met de wand wilt bereiken. Als het louter om geluidsdemping gaat, dan kan de wand bijvoorbeeld van glas zijn. Dat materiaal is natuurlijk noodzakelijk, als het belangrijk is dat licht wordt doorgelaten. Een systeemwand behoeft geen afwerking. De wand wordt op die plek in elkaar gezet en is dan klaar.

Wat zijn de voordelen van dit systeem?
Een voordeel is onder andere dat de wanden snel kunnen worden geplaatst, waardoor het operationele gebeuren van een bedrijf bij de plaatsing van zo'n wand zo min mogelijk wordt onderbroken. Een wand bestaat immers uit componenten die zo op de plek gezet kunnen worden. Daarnaast kan een wand relatief simpel worden verwijderd of verplaatst. De verankering is namelijk gering. Er bestaat een ruime keuze aan soorten systeemwanden. Het doel ervan bepaalt welke keuze de beste is.


Delen